KOXLEAR IMPLANT QO’YILGAN BOLALAR BILAN OLIB BORILADIGAN DASTLABKI ISHLAR (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur mavzu koxlear implant qo‘yilgan bolalar bilan olib boriladigan dastlabki pedagogik, logopedik va psixologik ishlarning mazmuni, bosqichlari hamda metodik asoslarini yoritishga bag‘ishlangan. Koxlear implantatsiya eshitish qobiliyatini texnologik yo‘l bilan tiklash imkonini beruvchi samarali tibbiyamaliy usul bo‘lib, uning muvaffaqiyati nafaqat jarrohlik amaliyotiga, balki undan keyingi reabilitatsiya jarayonining to‘g‘ri tashkil etilishiga ham bevosita bog‘liqdir. Ayniqsa, implantatsiyadan keyingi dastlabki davrda olib boriladigan ishlar bolaning eshitish idroki, nutqni qabul qilish va faol nutqni shakllantirish jarayonida hal qiluvchi ahamiyat kasb etadi. Annotatsiyada koxlear implant qo‘yilgan bolalarda eshitish sezgisini faollashtirish, tovushlarga yo‘naltirilgan diqqatni shakllantirish, atrof-muhit tovushlarini farqlash, nutqiy signallarni idrok etishga tayyorlash kabi dastlabki ishlar tizimli ravishda tahlil qilinadi. Shuningdek, reabilitatsiya jarayonida audiolog,