HOZIRGI DUNYODA SSIENTIZM VA ANTISSENTIZM TUSHUNCHASI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada hozirgi davr falsafasida muhim o‘rin tutayotgan ikki qarama-qarshi yo‘nalish — sientizm va antissientizm masalasi yoritilgan. Sientizm tarafdorlari fan va texnologiyani insoniyat taraqqiyotining yagona kuchi sifatida talqin etishsa, antissientizm tarafdorlari ilm-fanning chegaralarini tan olib, ma’naviy va axloqiy qadriyatlarning ahamiyatini ta’kidlaydi.Maqolada ushbu ikki yo‘nalish o‘rtasidagi farqlar, ularning tarixiy shakllanishi hamda zamonaviy jamiyatdagi ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida analitik, taqqoslash va integrativ yondashuv metodlaridan foydalanilib, ilmiy va ma’naviy qadriyatlar o‘rtasidagi muvozanatni topish zarurligiga e’tibor qaratilgan.