XXI ASR GLOBAL BEQARORLIK SHAROITIDA MINTAQAVIY XAVFSIZLIK TUSHUNCHASINING TRANSFORMATSIYASI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqola XXI asr global beqarorlik sharoitida mintaqaviy xavfsizlik tushunchasining nazariy transformatsiyasini tahlil qiladi. Tadqiqot mintaqaviy xavfsizlikka oid an’anaviy davlat-markazli yondashuvlarning zamonaviy ko‘p qatlamli tahdidlarni tushuntirishda cheklanganligini asoslaydi. Maqola konseptual tahlil va nazariy taqqoslash metodlari asosida turli nazariy yondashuvlarni qiyosiy tahlil qiladi. Natijada mintaqaviy xavfsizlik global, mintaqaviy va milliy darajalar o‘rtasidagi o‘zaro ta’sir mahsuli bo‘lgan dinamik jarayon sifatida talqin etiladi. Tadqiqot mintaqaviy xavfsizlikni tahlil qilish uchun transformatsiyalashgan nazariy modelni taklif etadi.