BILISH JARAYONLARI VA FAOLIYAT PSIXALOGIYASI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu akademik maqola bilish jarayonlari va faoliyat psixologiyasining nazariy asoslari, o’zaro bog’liqligi hamda amaliy ahamiyatini atroflicha tahlil qiladi. Falsafiy epistemologiyadan kelib chiqqan holda, bilishning sezgidan abstrakt tafakkurga o’tish bosqichlari ko’rib chiqiladi. Faoliyat nazariyasi doirasida, inson faoliyatining bilish jarayonlarini shakllantirish va rivojlantirishdagi markaziy roli yoritiladi. Maqolada, Vygotskiy va Piajet nazariyalariga asoslanib, tafakkur rivojlanishining biologik va ijtimoiy-madaniy determinantlari muhokama qilinadi, shuningdek, bilish faoliyatidagi vositachilik mexanizmlarining ahamiyati tahlil etiladi. Yakunida, faoliyat orqali bilishning rivojlanishi va uning zamonaviy ta’lim hamda psixologik amaliyotdagi qo’llanish istiqbollari baholanadi.