BADIIY ADABIYOTDA RAMZIY OBRAZLARNING O‘ZIGA XOS TALQINI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada badiiy adabiyotda, xususan, Sharq mumtoz adabiyotida ramziy obrazlarning o‘ziga xos talqini, ularning nazariy va amaliy asoslari tahlil etiladi. Ramz, simvol va majoz tushunchalarining adabiyotshunoslik, falsafa, lingvokulturologiya va tasavvufdagi o‘rni hamda ularning o‘zaro farqli jihatlari ilmiy manbalar asosida yoritilgan. Tadqiqotda ramziy obrazlarning xalq tafakkuri, diniytasavvufiy qarashlar va badiiy mushohada bilan uzviy bog‘liqligi ko‘rsatib berilgan. Shuningdek, mumtoz adabiyotda keng uchraydigan Simurg‘ obrazi misolida ramziylikning ko‘p qatlamli ma’no imkoniyatlari ochib berilgan. Maqola ramziy tafakkurning badiiy matn mazmunini boyitishdagi ahamiyatini asoslashga xizmat qiladi.