КУК ЧОЙ ВА ОРТИҚЧА ВАЗН: ИЛМИЙ АСОСЛАР, МЕХАНИЗМЛАР ВА АМАЛИЁТДА ҚЎЛЛАШ (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ушбу мақолада кўк чойнинг ортиқча вазнни камайтиришдаги роли илмий жиҳатдан таҳлил қилинган. Кўк чой таркибидаги биологик фаол моддалар — катехинлар, эпигаллокатехин галлат (EGCG), кофеин ва полифенолларнинг моддалар алмашинувига, липидлар метаболизмига ва энергия сарфига кўрсатадиган таъсири ёритилган. Кўк чойнинг термогенезни кучайтириши, ёғ тўқимасининг парчаланишини рағбатлантириши ҳамда инсулин сезувчанлигини яхшилашдаги механизмлари кенг қамровда баён этилган. Шунингдек, мақолада кўк чойдан ортиқча вазнни камайтиришда қўшимча восита сифатида фойдаланиш имкониятлари, унинг самарадорлиги, хавфсизлиги ва амалий қўлланиш жиҳатлари илмий манбалар асосида таҳлил қилинган.