ANTIBIOTIKLAR VA ANTIBAKTERIAL REZISTENTLIK: MIKROBIOLOGIK MEXANIZMLAR. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Antibiotiklar va antibakterial rezistentlik bugungi kunda tibbiyot va mikrobiologiya sohasida eng jiddiy muammolardan biri hisoblanadi. Ushbu ishda antibiotiklarning mikroorganizmlar ustida qanday ishlashi, ularning molekulyar va hujayraviy mexanizmlari, shuningdek bakteriyalarning antibiotiklarga qarshilik mexanizmlari tahlil qilinadi. Xususan, bakteriyalar genetik mutatsiyalar, plazmidlar orqali gorizontal gen transferi, biofilm hosil qilish, va effluks pompalarini faoliyatga kiritish orqali antibiotiklarga chidamlilik hosil qilishi ko‘rib chiqiladi. Shu bilan birga, antibiotiklar va rezistentlikning global sog‘liqni saqlash tizimiga ta’siri ham o‘rganiladi. Tadqiqot natijalari antibakterial terapiya strategiyalarini takomillashtirish va yangi dorivor preparatlar yaratish uchun muhim ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.