KIMYOTERAPIYA VA ANTIBIOTIKLAR TASNIFI,TALABLARI,ASORATLARI BAKTERIYALARNING ANTIBIOTIKLARGA SEZGIRLIGINI ANIQLASH USULLARI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Kimyoterapiya va antibiotiklar bakterial infeksiyalarni davolashda asosiy terapevtik vositalardan biri hisoblanadi. Ushbu preparatlar bakteriyalarning o‘sishini to‘xtatish yoki ularni yo‘q qilish mexanizmi orqali harakat qiladi. Antibiotiklarni tanlashda ularning tasnifi, farmakologik xususiyatlari, spektri, dozalash talablari va potensial asoratlari hisobga olinadi. Bakteriyalarning antibiotiklarga sezgirligini aniqlash mikrobiologik laboratoriya usullari orqali amalga oshiriladi, jumladan disk-diffuziya testi, MIC (minimal inhibitor konsentratsiya) aniqlash va avtomatlashtirilgan tizimlar. Ushbu tadqiqot kimyoterapiya va antibiotiklar bilan bog‘liq mikrobiologik va klinik jihatlarni o‘rganib, bakterial infeksiyalarni samarali boshqarishning asosiy printsiplarini aniqlashga qaratilgan.