IQTISODIY SIYOSAT VA EKOLOGIK BARQARORLIK: EKOLOGIK XAVF VA INVESTITSIYA IMKONIYATLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada iqtisodiy siyosat va ekologik barqarorlik o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlik tahlil qilinadi. Iqtisodiy faoliyatning rivojlanishi va investitsiya jarayonlari ekologik xavflarni keltirib chiqarishi, shu bilan birga barqaror rivojlanish imkoniyatlarini yaratishi ilmiy jihatdan yoritiladi. Maqolada ekologik xavf tushunchasi, uning milliy iqtisodiyotga va ijtimoiy hayotga ta’siri, shuningdek, investitsiyalarni ekologik barqarorlikni oshirishga yo‘naltirish mexanizmlari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda yashil investitsiyalar, ekologik soliqlar, rag‘batlantiruvchi mexanizmlar va innovatsion texnologiyalar iqtisodiy siyosatning samaradorligini oshirish vositasi sifatida tahlil qilinadi. Maqola natijalari davlat siyosatini ekologik talablar bilan uyg‘unlashtirish, ekologik xavfni kamaytirish va uzoq muddatli barqaror iqtisodiy rivojlanishga erishish masalalarida nazariy va amaliy ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.