TILNING ICHKI TUZILISHI. TIL SISTEMASI VA STRUKTURASI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Tilning ichki tuzilishi, tizimi va strukturasi tilshunoslikda tilning asosiy tarkibiy qismlarini o‘rganishga qaratilgan soha hisoblanadi. Bu tushunchalar fonologiya, morfologiya, sintaksis va semantika kabi tilning strukturaviy elementlarini o‘z ichiga oladi. Fonologiya tilning tovush tizimi va fonemalarning o‘zaro munosabatlarini, morfologiya so‘zlarning tuzilishi va ularning shakllanish qonuniyatlarini, sintaksis esa so‘zlar va gaplar qanday tartibda joylashishini o‘rganadi. Semantika esa til birliklarining ma’nosini o‘rganadi. Ushbu mavzu tilning umumiy strukturasini va uning kommunikativ funksiyalarini tushunishda asosiy ahamiyatga ega bo‘lib, tilshunoslikning nazariy va amaliy jihatlarini yoritadi.