“SUN’IY NEYRON TARMOQLAR ASOSIDA NUTQ BUZILISHLARINI ERTA TASHXISLASH IMKONIYATLARI” (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Maqolada sun’iy neyron tarmoqlar asosida nutq buzilishlarini erta tashxislash imkoniyatlari keng yoritilgan. Hozirgi davrda bolalarda nutq rivojlanishidagi nuqsonlarni erta aniqlash muhim masala hisoblanadi, chunki logopedik tuzatish ishlari qanchalik erta boshlangan bo‘lsa, natija shunchalik samarali bo‘ladi. Ushbu tadqiqotda sun’iy intellekt, xususan neyron tarmoqlarning nutq namunalarini qayta ishlash va tahlil qilish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Neyron tarmoqlar yordamida fonetik, fonematik, leksik va grammatik xatoliklarni tezkor aniqlash, nutq ritmi va intonatsiyasini baholash imkoniyatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, texnologiyaning afzalliklari bilan bir qatorda, ma’lumotlar bazasining yetishmasligi, tillar farqlari va logoped hamda dasturchilar o‘rtasida hamkorlik zarurligi kabi muammolar ham ko‘rsatib o‘tiladi. Tadqiqotning ilmiy yangiligi shundaki, sun’iy neyron tarmoqlar logopedik tashxis jarayoniga integratsiya qilinishi natijasida individual yondashuv imkoniyatlari kengayadi va logopedik jarayon samaradorligi oshadi.