СУТ БЕЗИ САРАТОНИНИГ ЭПИДЕМИОЛОГИК ҲОЛАТИ ВА УНИ ОЛДИНИ ОЛИШДА ЗАМОНАВИЙ ЕЧИМЛАРИ (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Сут бези саратони (СБС) -  долзарблиги бир нечта омиллар билан боғлиқ бўлиб, улар орасида касалланишнинг юқори даражаси, даволашнинг мураккаблиги ва беморларнинг ҳаёт сифатига сезиларли таъсир кўрсатади. Жаҳон соғлиқни сақлаш ташкилоти маълумотларига кўра, сут бези саратони онкологик касалликлардан ўлим даражаси бўйича биринчи ўринлардан бирини эгаллайди, бу эса эрта ташхис қўйиш ва олдини олишнинг муҳимлигини таъкидлайди. СБСнинг патогенези ҳали тўлиқ ўрганилмаган жараён бўлиб, унга турли хил хавф омиллари, жумладан, маълум генлардаги (BRSA1 ва BRSA2) ирсий мутациялар ва СБСнинг оилавий анамнези, гормонал омиллар, масалан, эстрогенларнинг юқори таъсири, ортиқча тана вазни ва семизлик, кам ҳаракатли турмуш тарзи ва алкоголни суиистеъмол қилиш, шунингдек, экологик ва психоижтимоий омиллар таъсир қилади.