NERV IMPULSI: HAYOT SIGNALLARINING BIOFIZIK SIRI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada nerv impulsi — tirik organizmdagi signal uzatish jarayoni va uning biofizik mexanizmlari yoritiladi. Nerv impulsining paydo bo‘lishi, membrana potensiallari, ion kanallari va aksiyon potensialining molekulyar asoslari tushuntiriladi. Shuningdek, impuls uzatilishining tezligi va nerv tizimining organizmdagi muhim roli, hamda bu jarayondagi biofizik qonuniyatlar tahlil qilinadi. Maqola zamonaviy biofizik tadqiqotlar va klassik darsliklar asosida tayyorlangan.