NEVROLOGIK KASALLIKLAR: SABABLARI VA YECHIMLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Nevrologik kasalliklar markaziy va periferik nerv tizimini zararlovchi patologiyalar bo‘lib, ular inson salomatligi va hayot sifatiga jiddiy ta’sir ko‘rsatadi. Ushbu kasalliklar miya, orqa miya va nerv tolalarida yuzaga keladigan strukturaviy hamda funksional buzilishlar bilan namoyon bo‘ladi. Nevrologik kasalliklarning kelib chiqish sabablari juda xilma-xil bo‘lib, ularga genetik moyillik, infeksiyalar, qon-tomir yetishmovchiligi, metabolik buzilishlar, autoimmun jarayonlar, travmalar va ekologik omillar kiradi. Eng ko‘p uchraydigan nevrologik kasalliklar qatoriga insult, epilepsiya, Parkinson kasalligi, Altsgeymer kasalligi, multiple skleroz, periferik neyropatiyalar va migren kiradi.