O’ZBEKISTON ADDISON KASALLIGI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Buyrak usti bezining anatomik, fizalogik va gistalogik tuzulishi. Buyrak bilan buyrak usti bezinning bog’liqligi. Ichki sekritsiya bezlarining funksiyasining o’zgarishi ya’ni Addison kasalligi sabablari.  Buyrak usti bezining ishlab chiqaradigan garmonlari va ularning tasir mehanizlarini tubdan o’rganish. Buyrak usti bezining garmonal buzilishlari yani Addison kasalligi. Buyrak usti bezining qon bilan taminlanishi va nerv sistemasi orqali boshqarilishi. Addison kasalligi (buyrak usti bezining po‘stloq qismi yetishmovchiligi yoki gipokortizm) – endokrin tizimi kasalligi bo‘lib, buyrak usti bezi yetarli miqdorda kortizol va aldesteron gormonini ishlab chiqara olmasligidir. Kasallik har qanday yoshdagi insonda uchraydi, ayollar va erkaklar deyarli bir xil nisbatda kasallanadi. Ba’zi hollarda kasallik to‘satdan paydo bo‘lib, bemor hayotiga xavf solishi mumkin. Xalq orasida ushbu kasallik “Bronza kasalligi” nomi bilan yuritiladi. Addison kasalligini davolash uchun gormonlar o‘rnini bosuvchi preparatlar buyuriladi va ular organizmda yetishmayotgan gormon miqdorini qoplab beradi. Bu kasaliklarning oldini olish va davolash ishlari.