OQSIL KASALLIGI TURLARINI KBR YORDAMIDA ANIQLASH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada hayvonlarda oqsil almashinuvi buzilishi bilan kechadigan kasalliklarni aniqlashda komplement bog‘lanish reaksiyasi (KBR)ning ilmiy asoslari yoritilgan. Tadqiqotda oqsil tabiatli antigenlar va ularga qarshi hosil bo‘ladigan antitanalarning o‘zaro ta’siri, komplement tizimining ishtiroki hamda serologik diagnostikaning imkoniyatlari tahlil qilingan. KBR yordamida immun, yuqumli va surunkali yallig‘lanish jarayonlari bilan bog‘liq oqsil kasalliklarini aniqlash mexanizmi bayon etilgan. Maqolada ushbu usulning diagnostik ahamiyati, sezuvchanligi va veterinariya amaliyotida kasalliklarni erta aniqlashdagi o‘rni yoritilgan.