SO‘NGGI PODSHOHLIK DAVRIDA MISR DAVLATI: SIYOSIY, IJTIMOIY VA MADANIY JARAYONLAR (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Qadimgi Misr sivilizatsiyasi insoniyat tarixidagi eng qadimiy va rivojlangan davlatlardan biri hisoblanadi. Uning taraqqiyot bosqichlari orasida So‘nggi podshohlik davri (miloddan avvalgi XVI–XI asrlar) alohida tarixiy ahamiyatga ega. Ushbu davr Misr davlatining siyosiy qudrati kuchaygan, hududiy jihatdan kengaygan va madaniy taraqqiyot yuqori cho‘qqiga chiqqan bosqichi sifatida tavsiflanadi. Mazkur maqolada So‘nggi podshohlik davrida Misr davlatining siyosiy tuzumi, tashqi siyosati, ijtimoiy-iqtisodiy hayoti hamda madaniy rivojlanish jarayonlari ilmiy asosda tahlil qilinadi. Ayniqsa, fir’avnlar hokimiyatining mustahkamlanishi, harbiy yurishlar natijasida imperiya hududining kengayishi va davlat boshqaruvida markazlashuvning kuchayishi yoritib beriladi. Shuningdek, diniy qarashlar, me’morchilik, san’at va yozuv madaniyatining rivoji So‘nggi podshohlik davrining muhim xususiyatlari sifatida ko‘rib chiqiladi. Maqola tarix fanini o‘rganayotgan talabalar uchun nazariy bilimlarni mustahkamlashda muhim manba bo‘lib xizmat qiladi.