QAHRAMONLIK DOSTONLARINING G’OYAVIY BADIIY XUSUSIYATLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu ishda o’zbek xalq og’zaki ijodining yirik va qadimiy janrlaridan biri bo’lgan qahramonlik dostonlarining g’oyaviy – badiiy xususiyatlari atrofilicha tahlil qilinadi. Qahramonlik dostonlari xalqning tarixiy xotirasi, milliy o’zligi, ma’naviy – axloqiy qarashlari va estetik didini aks ettiruvchi muhim manba hisoblanadi. Tadqiqot jarayonida qahramonlik dostonlarining vujudga kelish omillari, ularning asosiy g’oyalari, badiiy obrazlar tizimi, syujet – kompozitsion qurilishi hamda tasvir vositalarining o’ziga xos jihatlari yoritiladi. Shuningdek, dostonlarida ifodalangan vatanparvarlik, mardlik, adolat, sadoqat va jasorat g’oyalari xalq tarbiyasidagi o’rni nuqtai nazardan tahlil etiladi.