КАРДИОМИОПАТИЯНИНГ ОҒИР ШАКЛЛАРИДА РИВОЖЛАНГАН ЎТКИР ЮРАК ЕТИШМОВЧИЛИГИНИНГ РЕАНИМАЦИЯСИ ВА ИНТEНСИВ ТEРАПИЯ СТРАТEГИЯЛАРИ (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Перипартал кардиомиопатия (ПКМП) — ҳомиладорликнинг сўнгги ойида ёки туғруқдан кейинги 5 ой ичида илгари юрак касалликлари бўлмаган аёлларда оғир юрак етишмовчилиги (ОЮЕ) ривожланиши билан кечадиган кам учрайдиган касаллик бўлиб, она ўлими даражаси юқори (6 ой ичида 6–10%). ПКМПдаги ОЮЕнинг интенсив терапияси комплекс ёндашувни талаб қилади: дори-дармон билан даволаш, гемодинамикани доимий мониторинг қилиш ва оғир ҳолатларда қон айланишини механик қўллаб-қувватлаш усуллари қўлланилади. Ушбу мақола ПКМПдаги ОЮЕнинг эпидемиологияси, патофизиологияси, интенсив терапия стратегиялари ва прогнозини замонавий маълумотлар асосида умумлаштиради, статистик кўрсаткичлар ва клиник тавсияларга алоҳида эътибор қаратилган.