XAYOTGA XAVF SOLUXCHI ARITMIYALARNI PERIPARTAL KARDIOMIOPATIYASI BO'LGAN BEMORLARDA RIVOJLANISHI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Homiladorlik yurak-qon tomir tizimidagi jiddiy fiziologik o'zgarishlar bilan bog'liq. Homiladorlik bilan bog'liq bo'lgan yurak-qon tomir asoratlari orasida peripartal kardiyomiyopatiya (PKM) homiladorlikning oxirida yoki tug'ruqdan keyingi birinchi oylarda sog'lom ayollarda paydo bo'ladigan potentsial hayot uchun xavfli yurak kasalligidir. Sog'lom ayollarda tug'ruqdan keyingi noqulayliklarni (charchoq, nafas qisilishi va shish) (PKM)ning patologik belgilaridan farqlash asosiy muammodir. Bundan tashqari, preeklampsi, miyokardit yoki asosiy genetik kasallik kabi homiladorlik bilan bog'liq patologiyalar (PKM)  bilan bir-biriga mos keladigan alomatlarni ko'rsatadi.