IMPERATOR TRAYAN DAVRIDA RIM HUQUQI VA BOSHQARUV TIZIMI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada Rim imperatori Trayan (98–117-yillar) davrida Rim huquqi va davlat boshqaruv tizimining asosiy jihatlari yoritilgan. Trayan hukumati Rim imperiyasining eng barqaror va gullab-yashnagan davrlaridan biri hisoblanadi. Maqolada huquqiy islohotlar, yuristlar faoliyati, viloyatlarni boshqarish tartibi, senat va imperator vakolatlari o‘rtasidagi munosabatlar hamda ma’muriy tizimning takomillashuvi tahlil qilinadi. Shuningdek, Trayan davrida fuqarolik huquqi, mulk huquqi va davlat qonunchiligining rivojlanishi tarixiy hujjatlar asosida ko‘rib chiqiladi. Bu davr Rim huquqiy tizimining yetuklashuvi va keyingi asrlarga ta’siri jihatidan alohida ahamiyat kasb etadi.