QADIMGI RIM SIVILIZATSIYASI: TARIXIY TARAQQIYOT, MADANIYAT, IJTIMOIY HAYOT, DAVLAT TIZIMI VA DINNING O‘ZARO ALOQADORLIGI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Qadimgi Rim sivilizatsiyasi o‘zining huquqiy tizimi, me’morchilik yutuqlari va harbiy qudrati bilan dunyo tarixida muhim o‘rin tutgan. Uning taraqqiyoti qirollik, respublika va imperiya bosqichlarini o‘z ichiga olgan bo‘lib, har bir davrda katta o‘zgarishlar sodir bo‘lgan. Rim madaniyati san’at, adabiyot, falsafa va teatrning rivojlanishi bilan ajralib turib, yunon madaniyatining kuchli ta’sirini o‘zida aks ettirgan. Jamiyat qat’iy tabaqalanishga asoslangan bo‘lib, patritsiylar va plebeylar o‘rtasidagi farqlar ijtimoiy munosabatlarda muhim rol o‘ynagan. Davlat boshqaruvi murakkab tuzilmaga ega bo‘lib, unda senat, konsullar va imperatorlik institutlari asosiy boshqaruv organlari sifatida faoliyat yuritgan. Rim dini ko‘plab xudolar va diniy marosimlarga asoslangan bo‘lib, keyinchalik xristianlik asosiy e’tiqodga aylangan.