MONOLOGIK NUTQ TUSHUNCHASINING LINGVISTIK VA PSIXOLINGVISTIK TAHLILI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada monologik nutq tushunchasining lingvistik va psixolingvistik jihatlari tahlil qilinadi. Monologik nutqning nutqiy faoliyatdagi o‘rni, uning shakllanish bosqichlari va kommunikativ ahamiyati ilmiy asosda yoritiladi. Shuningdek, lingvistik nuqtayi nazardan monologik nutqning tuzilishi, til birliklari va nutqiy kompetensiya bilan aloqadorligi izohlanadi. Psixolingvistik tahlil doirasida monologik nutqning shaxs psixologiyasi, tafakkur jarayoni hamda muloqotdagi funksional xususiyatlari ochib beriladi. Maqola ta’lim jarayonida monologik nutqni shakllantirishning metodik ahamiyatini, o‘quvchi nutqini rivojlantirishdagi samarali yo‘llarni ko‘rsatib beradi.