QADIMGI RIMDA JAZO TURLARI:O‘LIM JAZOSI,JISMONIY JAZOLAR,SURGUN,MULKDAN MAHRUM ETISH,JAMOAT OLDIDA MASXARA QILISH,JINOYATCHILARGA QULLIK BERISH. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Qadimgi Rimda jazo tizimi jamiyatning tartibini saqlash, ijtimoiy adolatni ta’minlash va davlat hokimiyatini mustahkamlash maqsadida murakkab va qat’iy tarzda ishlab chiqilgan edi. Rimda jazo turlari juda xilma-xil bo‘lib, jinoyatning turiga va jinoyatchining jamiyatdagi pozitsiyasiga qarab farqlanardi.