"MUSIQANING INSON HAYOTIDAGI PSIXOLOGIK VA IJTIMOIY AHAMIYATI" (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Zamonaviy jamiyatda musiqa inson hayotining ajralmas bir qismiga aylangan. Har kuni millionlab odamlar musiqani tinglab, undan ruhiy tasalli, ilhom, motivatsiya yoki oddiygina zavq olishadi. Musiqa nafaqat madaniy merosning bir ko‘rinishi, balki shaxsiy va ijtimoiy hissiyotlarni ifoda etish, boshqarish va anglash vositasi sifatida ham xizmat qiladi. Insoniyat tarixiga nazar solsak, qadim zamonlardan buyon musiqa urf-odatlar, marosimlar va hayotiy muhim voqealarda ishtirok etib kelgan. Ilmiy tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, musiqa inson miya faoliyatiga, emotsional holatiga va hattoki sog‘lig‘iga sezilarli darajada ta’sir ko‘rsatadi. Xususan, musiqa stressni kamaytirish, ruhiy tushkunlikning oldini olish, ijtimoiy aloqalarni mustahkamlash kabi omillarda muhim rol o‘ynaydi. Shu sababli, bugungi kunda musiqa terapiyasi kabi yo‘nalishlar ham keng qo‘llanilmoqda.