ARAB VA O’ZBEK TILLARIDA SO’Z YASALISHNUSULLARI: UMUMIYLLIK VA FARQLILIK (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada arab va o‘zbek tillarida so‘z yasalish usullari keng qamrovda taqqoslanadi. Tadqiqot davomida ikki tilning lingvistik tipologiyasi, tarixiy rivojlanishi va madaniy kontekstlari asosida so‘z yasash mexanizmlari tahlil qilindi. Arab tilida ildiz-andaza tizimi asosida so‘z yasash jarayoni asosiy o‘rin tutadi, bunda uch harfli ildizga turli andazalar va qo‘shimchalar qo‘shilib yangi so‘zlar hosil qilinadi. O‘zbek tilida esa agglutinatsion yasalish printsipi kuchli bo‘lib, ildiz so‘zga qo‘shimchalar ketma-ket birikib yangi leksik birliklar hosil qiladi. Maqolada so‘z yasash jarayonlarining semantik, morfologik va stilistik jihatlari ham ko‘rib chiqildi. Tadqiqot natijalari arab tilidan o‘zbek tiliga kirib kelgan so‘zlarning shakllanish va ishlatilish xususiyatlarini yanada chuqurroq anglashga yordam beradi hamda ikki til o‘rtasidagi lingvistik aloqalarni yaqqol ko‘rsatadi.