O'T YOʻLLARI KASALLIKLARI OʻTKIR SURUNKALIK XOLESISTIT (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
O‘tkir va surunkalik xolesistit o‘t yo‘llari kasalliklari ichida eng ko‘p uchraydigan va tibbiyotda katta ahamiyatga ega bo‘lgan patologiyalar qatoriga kiradi. Ushbu kasallik qorin bo‘shlig‘ining o‘t yo‘llarining, asosan, o't pufagi devorining yallig‘lanishi bilan tavsiflanadi. Xolesistit o‘zining og‘ir klinik ko‘rinishlari, asoratlari va davolashdagi murakkabligi bilan ajralib turadi, bu esa uni tibbiyot sohasida dolzarb muammo sifatida ko‘rsatadi. Kasallik o‘t pufagi funktsiyasining buzilishi, o‘t yo‘llarining mexanik to‘silishi natijasida yuzaga keladi va o‘tkir surunkalik shakllariga bo‘linadi.