QANDLI DIABED KASALLIGI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Qandli diabet kasalligi – bu organizmdagi glyukoza almashinuvi buzilishi natijasida yuzaga keladigan surunkali kasallik bo‘lib, asosan qondagi qand miqdorining ortishi bilan xarakterlanadi. Ushbu kasallik bugungi kunda dunyo miqyosida keng tarqalgan bo‘lib, barcha yosh va jinsdagi odamlarda uchrashi mumkin. Qandli diabetning asosiy turlari 1-tur va 2-tur diabet sanaladi. 1-tur diabet holatida, asosan bolalik va o‘smirlik davrida uchrab, oshqozon osti bezining beta hujayralari tomonidan insulinning ishlab chiqilishi to‘liq yoki qisman to‘xtaydi. 2-tur diabet esa ko‘proq kattalarda kuzatiladi va odatda organizm to‘qimalarining insulinga nisbatan sezuvchanligining pasayishi yoki insulinning nisbiy yetishmasligi natijasida yuzaga keladi.