O'ZBEKISTON FAUNASINING QASHSHOQLASHISHI: BIOLOGIK XILMA-XILLIKNING YO'QOLIB KETISH TAHLILI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu tadqiqot O'zbekiston faunasining so'nggi o'n yilliklar davomida qashshoqlashishi va biologik xilma-xillikning kamayib borayotganini tahlil qilishga bag'ishlangan. Maqolada Qizil kitobga kiritilgan turlar dinamikasi, yo'qolib ketgan hayvonlar va yo'qolib ketish xavfi ostida turgan turlar haqida batafsil ma'lumotlar keltirilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko'rsatadiki, antropogen omillar, yashash joylarining yo'qolishi va noqonuniy ovchilik faunaning qashshoqlashuviga asosiy sabablardir.