YURAK ISHIMIK KASALLIGI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Yurak ishimik kasalligi yurak mushagining qon bilan yetarli darajada ta’minlanmasligi oqibatida yuzaga keladigan og‘ir kasalliklardan biridir. Bu holat asosan koronar tomirlarning torayishi yoki to‘silib qolishi sababli rivojlanadi. Natijada yurak hujayralari kislorod yetishmovchiligiga uchrab, ishemik jarayon boshlanadi. Kasallik stenokardiya, miokard infarkti va yurak yetishmovchiligi kabi jiddiy asoratlarga olib kelishi mumkin.