ELEKTROMOBILLAR TUZILISHI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada elektromobillarning umumiy tuzilishi va ishlash prinsiplari litiy-ionli akkumulyatorlar misolida yoritib beriladi. Elektromobillarda qo llaniladigan asosiy texnologik komponentlar  akkumulyator bloki, elektr dvigatel, invertor, quvvat boshqaruv tizimi va energiya uzatish mexanizmlarining o zaro bog liqligi tahlil qilinadi. Litiy-ionli akkumulyatorlarning kimyoviy tuzilishi, ishlash mexanizmi, afzalliklari va cheklovlari batafsil ko rib chiqilib, ularning elektromobillar samaradorligidagi o rni baholanadi. Tadqiqot natijalari elektromobillarni rivojlantirish va energiya samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.