THE ROLE OF MOBILE APPLICATIONS IN LANGUAGE TEACHING (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
So'nggi yillarda smartfonlarning keng qo'llanilishi ta'lim amaliyotiga, xususan, til o'qitish sohasida sezilarli ta'sir ko'rsatdi. Mobil ilovalar endi oddiy texnologik yangiliklar sifatida emas, balki sinf ichida va tashqarisida til o‘rganishni qo‘llab-quvvatlovchi amaliy vositalar sifatida ko‘riladi. Ushbu maqolada mobil ilovalarning til o‘rgatishdagi o‘rni, ularning pedagogik asoslari, amaliy qo‘llanilishi, afzalliklari va mavjud cheklovlari muhokama qilinadi. Tadqiqot mobil ilovalar lug'atni rivojlantirish, o'quvchilar motivatsiyasi, avtonomiya va kommunikativ kompetentsiyaga qanday hissa qo'shishiga qaratilgan. Shuningdek, u texnologiya asosida rivojlangan tillarni o'qitishda o'qituvchilarning o'zgaruvchan rolini ko'rib chiqadi. Maqolada nazariy istiqbollar tahlili va so‘nggi tadqiqotlarga asoslanib, mobil ilovalar maqsadli va pedagogik rahbarlik ostida qo‘llanilsa, til o‘rganish natijalarini sezilarli darajada yaxshilashi mumkinligi ta’kidlanadi. Shu bilan birga, maqolada mobil ilovalar an'anaviy o'qitish usullarini almashtirish emas, balki ularni to'ldirishi kerakligi ham ta'kidlangan.