JIGAR VA O’T PUFAGI KASALLIKLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqola jigar va o‘t pufagi kasalliklarini keng qamrovda o‘rganishga bag‘ishlangan. Jigar va o‘t pufagi inson organizmining hayotiy vazifalarini bajaradigan muhim a’zolaridir. Jigarda modda almashinuvi, zaharli moddalarni zararsizlantirish, o‘t suyuqligi  ishlab chiqarish va ovqat hazm qilish jarayonlari amalga oshiriladi. O‘t pufagi esa safro suyuqligini saqlab, ovqat hazmiga yordam beradi. Maqolada jigarda uchraydigan gepatit, yog‘li gepatoz, sirroz va jigar yetishmovchiligi, shuningdek, o‘t pufagidagi xolesistit, o‘t toshlari va safro dimlanishi kabi kasalliklar batafsil yoritilgan.