BOLALARDA ANAFILAKTIK SHOKDA SHOSHILINCH TIBBIY YORDAM KO‘RSATISHNING ZAMONAVIY JIHATLARI: ADRENALIN VA GLYUKOKORTIKOSTEROIDLAR SAMARADORLIGINING QIYOSIY TAHLILI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqola pediatriya amaliyotida eng og‘ir asoratlardan biri bo‘lgan anafilaktik shokni bartaraf etishdagi taktik xatolarga bag‘ishlangan. Maqsad: Shoshilinch vaziyatlarda shifokorlar o‘rtasida keng tarqalgan "Gormon – qutqaruvchi vosita" degan tushunchaning ilmiy asossiz ekanligini isbotlash va Adrenalinning ustunligini ko‘rsatib berish. Metodlar: Tadqiqotda O‘zbekiston va xalqaro (EAACI, JSST) klinik protokollari solishtirma tahlil qilindi. Natijalar: Farmakodinamik tahlil shuni ko‘rsatdiki, Deksametazonning ta’siri genomik bo‘lib, u 1 soatdan keyin boshlanadi. Adrenalin esa bir necha daqiqada yurak va nafas faoliyatini tiklaydi. Xulosa: Shok holatida gormonlarga ishonib qolish — qimmatli vaqtni boy berishdir. Yagona to‘g‘ri yechim — Adrenalinni o‘z vaqtida va to‘g‘ri dozada mushak orasiga yuborishdir.