EMBRIOGENEZ JARAYONINING BIOLOGIK VA KLINIK AHAMIYATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Embriogenez -  bu organizmning urug‘lanishdan boshlab tug‘ilgungacha bo‘lgan rivojlanish jarayonidir. Ushbu jarayon davomida zigota hosil bo‘lishi, hujayralarning bo‘linishi va differensiallashuvi natijasida turli to‘qimalar hamda organlar shakllanadi. Embriogenez bosqichlari blastula, gastrula va organogenez kabi murakkab davrlarni o‘z ichiga oladi. Har bir bosqich inson organizmining normal rivojlanishi uchun muhim ahamiyatga ega. Embrional rivojlanish davrida yuzaga keladigan o‘zgarishlar kelajakdagi hayot faoliyatiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Shu sababli embriogenezni o‘rganish tibbiyot fanlarida, ayniqsa akusherlik, pediatriya, genetika va anatomiya sohalarida muhim o‘rin tutadi. Embriogenez jarayonining buzilishi turli tug‘ma nuqsonlar va irsiy kasalliklarning paydo bo‘lishiga olib kelishi mumkin. Mazkur maqolada embriogenezning asosiy bosqichlari, uning biologik mexanizmlari hamda klinik ahamiyati ilmiy asosda yoritiladi. Ushbu mavzu bo‘lajak tibbiyot mutaxassislari uchun inson rivojlanishining dastlabki davrlarini chuqur tushunishga yordam beradi.