COVID-19 KASALINI BOSHIDAN O‘TKAZGAN INSONLARDA KUZATILADIGAN SUYAK KASALLIKLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
COVID-19 pandemiyasi global sog‘liqni saqlash tizimiga jiddiy ta’sir ko‘rsatdi va asoratlari uzoq muddatli tibbiy muammolarga olib keldi. Mazkur maqola COVID-19 kasalini boshidan o‘tkazgan bemorlar orasida uchraydigan suyak kasalliklari va ularning klinik belgilari, mexanizmlari hamda davolash yondashuvlarini ilmiy asosda yoritadi. Virusli infektsiya nafaqat nafas yo‘llarini, balki immun tizimini, metabolik funksiyalarni, shuningdek suyak va bo‘g‘imlar to‘qimalarini ham ta’sir qilishi mumkinligi aniqlangan. COVID-19 klinik kechishi davomida yallig‘lanish mediatorlarining ortishi suyak hujayralarining faoliyatiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi, bu esa osteoporoz, osteoartrit va suyak zichligining pasayishi kabi patologiyalarning rivojlanish xavfini oshiradi. Maqolada zamonaviy ilmiy tadqiqotlar,yallig‘lanish jarayonining suyak to‘qimalariga ta’siri, bemorlarning klinik kuzatuvlari va rehabilitatsiya tavsiyalari tahlil qilinadi. COVID-19 infeksiyasini boshidan o‘tkazgan shaxslar orasida suyak kasalliklari bilan bog‘liq asoratlarni erta