BOLALARDA TUG‘MA DIAFRAGMA CHURRALARI ETIOPATOGENEZINING QIYOSIY TAHLILI: YANGILANGAN KLINIK KUZATUVLAR (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada yangi tug‘ilgan chaqaloqlarda uchraydigan tug‘ma diafragma churralari (TDCh) rivojlanishining etiologik va patogenetik xususiyatlari qiyosiy tahlil qilingan. Tadqiqot obyekti sifatida 2000-2025yillar davomida statsionar sharoitda davolangan 75 nafar bemorning klinik ma’lumotlari olindi. Maqolada kasallikning shakllanish mexanizmlari, xususan, o‘pka gipoplaziyasi va o‘pka arteriyasi gipertenziyasining o‘zaro bog‘liqligi zamonaviy yondashuvlar asosida yoritilgan.