O‘ZBEK MILLIY NOG‘ORA CHOLG‘USINING YARALISH TARIXI VA HIND TABLASI BILAN O‘XSHASHLIGI VA FARQLI JIHATLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada o‘zbek milliy musiqa madaniyatining qadimiy qatlamiga mansub bo‘lgan nog‘ora cholg‘usining kelib chiqish tarixi, tarixiy shakllanish bosqichlari hamda an’anaviy ijrochilik xususiyatlari ilmiy manbalar asosida tahlil etilgan. Shuningdek, Sharq musiqiy tafakkurining muhim namunalaridan biri bo‘lgan hind tablasi bilan nog‘oraning tuzilishi, chalinish usullari, ritmik vazifalari hamda estetik-funksional jihatlari qiyosiy tahlil asosida yoritilgan. Maqola milliy urib chalinadigan cholg‘ularni chuqur o‘rganish, ularning madaniy va pedagogik ahamiyatini aniqlash hamda musiqa ta’limi jarayonida samarali qo‘llash imkoniyatlarini kengaytirishga xizmat qiladi.