BOLALARDA FUNKSIONAL ICH QOTISHINI TASHXISLASHDA ZAMONAVIY YONDASHUVLAR (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Samarqand  shahar Viloyat bolalar ko‘p tarmoqli  tibbiyot markaziga qabziyat  bilan murojat qilgan 74 nafar turli yoshdagi  bolalarni  ko‘rikdan o‘tkazdik. VBKTTM gastroenterologiya bo`limida statsionar davolanishda yotgan 74 nafar 1 oylikdan 16 yoshgacha boʻlgan bolalar, va ularning ota-onalari bilan suhbat o'tkazildi. 2 yoshdan 11 yoshgacha bo`lgan bolalarda funksional qabziyatning yuqori chastotasi qayd etildi. Klinik jihatdan bollarda defekatsiya qilishda qiyinchilik, hojatxonada uzoq vaqt qolish, qorinning damlashi, defekatsiyadan keyin ichakni to'liq bo'shanmaslik hissi, axlatdagi patologik o'zgarishlar aniqlandi. Qabziyat  asoratlarining yuqori chastotasi aniqlandi.