1930–1990 YILLARDA QISHLOQ HUDUDLARIDA SOG‘LIQNI SAQLASH TIZIMI VA BUGUNGI BIRLAMCHI TIBBIY YORDAM MODELI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada 1930–1990 yillarda qishloq hududlarida sog‘liqni saqlash tizimining shakllanishi, tashkiliy xususiyatlari va amaliy faoliyati tarixiy tahlil qilinadi hamda zamonaviy birlamchi tibbiy yordam modeli bilan qiyosiy o‘rganiladi. Tadqiqotda sovet davri sog‘liqni saqlash tizimining markazlashgan boshqaruv mexanizmlari, feldsher-akusherlik punktlari faoliyati, profilaktika yo‘nalishining ustuvorligi va sanitariya-ma’rifiy ishlarining ahamiyati yoritiladi. Shuningdek, bugungi kunda Oʻzbekiston da amalga oshirilayotgan birlamchi tibbiy yordam modeli, oilaviy poliklinikalar faoliyati, profilaktik xizmatlarning kengayishi va raqamli sog‘liqni saqlash tizimining joriy etilishi tahlil qilinadi. Maqola tarixiy tajriba va zamonaviy islohotlar o‘rtasidagi uzviylik hamda farqlarni ochib beradi.