AVTOMOBIL GAZ TAQSIMLASH MEXANIZMIGA SERVIS XIZMAT KO‘RSATISH VA UNI TA’MIRLASH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada avtomobil dvigatelining muhim qismlaridan biri hisoblangan gaz taqsimlash mexanizmining (GTM) tuzilishi, ishlash prinsipi hamda unga servis xizmat ko‘rsatish va ta’mirlash jarayonlari yoritilgan. Gaz taqsimlash mexanizmi dvigatel silindrlariga yonilg‘i-havo aralashmasining o‘z vaqtida kirishini va yonish mahsulotlarining chiqarilishini ta’minlab, dvigatelning quvvati, tejamkorligi va ishonchliligiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. GTM ning asosiy elementlari — klapanlar, taqsimlash vali, remen yoki zanjir, itargichlar va ularning nosozlik belgilari tahlil qilinadi. Rejalashtirilgan texnik xizmat ko‘rsatishning ahamiyati, nosozliklarni erta aniqlash usullari hamda ta’mirlash ishlarining ketma-ketligi bayon etiladi.