RAQAMLI VALYUTALAR VA NAQD PULSIZ JAMIYAT (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy iqtisodiyotning raqamli transformatsiyasi, xususan, naqd pulsiz jamiyatga o‘tish tendensiyalari tahlil qilinadi. Maqolada Markaziy banklar tomonidan chiqariladigan raqamli valyutalar va kriptovalyutalarning an’anaviy moliya tizimidan farqlari, ularning pul-kredit siyosatiga ta’siri yoritilgan. Shuningdek, naqd pulsiz hisob-kitoblarning iqtisodiy o‘sishni rag‘batlantirishdagi o‘rni, tranzaksiya xarajatlarini kamaytirishdagi afzalliklari hamda kiberxavfsizlik va shaxsiy ma’lumotlar daxlsizligi bilan bog‘liq xatarlar o‘rganilgan. Tadqiqot yakunida raqamli iqtisodiyotga o‘tish davrida davlat va moliya institutlari oldida turgan strategik vazifalar bo‘yicha xulosalar berilgan.