METRO INSHOOTLARINING CHIDAMLILIGIGA TA’SIR ETUVCHI EKSPLUATATSION OMILLAR TAHLILI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada metro inshootlarining uzoq muddatli ekspluatatsiya jarayonida chidamliligiga ta’sir etuvchi asosiy omillar kompleks tarzda tahlil qilinadi. Jumladan, dinamik yuklamalar, vibratsiya va zarb ta’siri, agressiv muhit omillari (namlik, karbonatlashuv, xloridlar), harorat tebranishlari, yer osti suvlari bosimi, korroziya jarayonlari hamda inson omili va texnik xizmat ko‘rsatish sifati ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, konstruktiv yechimlar, zamonaviy materiallardan foydalanish va monitoring tizimlari orqali metro inshootlarining xizmat muddatini uzaytirish mexanizmlari asoslab beriladi.