BAKTERIAL FERMENTLARNI O‘RGANISH VA LABORATOR IDENTIFIKATSIYA QILISH USULLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Bakteriya hujayrasidagi barcha metabolik jarayonlar fermentlar yordamida amalga oshadi. Fermentlar biokatalizator sifatida harakat qiladi va odatda oddiy yoki murakkab oqsillardan tashkil topgan bo‘ladi. Fermentlar ikki turga bo‘linadi: ekzofermentlar va endofermentlar. Ekzofermentlar bakteriya hujayrasidan tashqi muhitga chiqarilib, u yerda turli moddalarni parchalaydi. Ba’zi ekzofermentlar bakteriyalarning oziqlanishi bilan bog‘liq, chunki ular oziq moddalarini mikrob hujayrasi tomonidan so‘rilishi mumkin bo‘lgan shaklga aylantiradi. Endofermentlar hujayra ichidagi oziq moddalarining parchalanishi va hujayraning tarkibiy qismlariga aylanishida ishtirok etadi.