INKLYUZIV TA’LIM JARAYONIDA IJTIMOIY ADAPTATSIYANING PSIXOLOGIK MEXANIZMLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada inklyuziv ta’lim jarayonida ijtimoiy adaptatsiyaning psixologik mexanizmlari nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Inklyuziv ta’lim sharoitida alohida ta’lim ehtiyojlariga ega bo‘lgan o‘quvchilarning jamoadagi o‘rni, ijtimoiy moslashuvi, kommunikativ faoliyati va shaxsiy rivojlanish jarayonlari psixologik mexanizmlar orqali izohlanadi. Ijtimoiy adaptatsiya jarayoni kognitiv, affektiv va konativ komponentlar birligida ko‘rib chiqilib, o‘zini anglash, ijtimoiy identifikatsiya, empatiya, refleksiya, motivatsiya va o‘zini boshqarish kabi omillarning roli asoslab beriladi. Shuningdek, maqolada inklyuziv ta’lim muhitida ijtimoiy adaptatsiyani o‘lchashga doir empirik ko‘rsatkichlar jadval ko‘rinishida keltirilib, ularning ilmiy sharhi berilgan. Tadqiqot natijalari inklyuziv ta’lim jarayonida psixologik qo‘llab-quvvatlash, ijtimoiy-psixologik treninglar va hamkorlik pedagogikasi asosida ijtimoiy adaptatsiyani samarali rivojlantirish mumkinligini ko‘rsatadi.