TASHQI IQTISODIY FAOLIYATNI TARTIBGA SOLISH ASOSIDA IQTISODIY XAVFSIZLIKNI TA’MINLASH YO‘LLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada O‘zbekistonda tashqi iqtisodiy faoliyatni (TIF) tartibga solish orqali iqtisodiy xavfsizlikni mustahkamlash masalasi 2020–2025 yillardagi rasmiy statistik ko‘rsatkichlar asosida tahlil qilinadi. Tahlil natijalari shuni ko‘rsatadiki, tashqi savdo aylanmasi tez o‘sayotgan bo‘lsa-da, import bosimi va savdo manfiy saldosi barqaror saqlanib qolmoqda. Shu bilan birga, xizmatlar eksporti, xalqaro zaxiralar va kapital oqimlari iqtisodiy xavfsizlik uchun muhim “bufer” vazifasini bajarmoqda. Maqolada TIF xavfsizligini kuchaytirish bo‘yicha bojxona riskmenejmenti, bozorlarni diversifikatsiya qilish, tashqi qarzni sifatli boshqarish va eksportni chuqurroq tarkibiy rivojlantirish bo‘yicha takliflar berilgan.