RAQAMLI KUTUBXONALAR SAMARADORLIGINI BAHOLASHNING YANGI METODLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Raqamli kutubxonalar zamonaviy axborot-kommunikatsiya muhitining markaziy qismi sifatida o‘quvchilar va tadqiqotchilarga tezkor, samarali va interaktiv xizmatlar taqdim etadi. An’anaviy samaradorlik baholash usullari va foydalanuvchilar soni, resurslarni yuklab olish miqdori yoki elektron katalogdan foydalanish ko‘rsatkichlari, bugungi texnologik talablar nuqtai nazaridan yetarli emas. Shu munosabat bilan, raqamli kutubxonalar samaradorligini baholashning innovatsion metodlarini tadqiq etish dolzarb ilmiy masala hisoblanadi. Ushbu maqolada analitik platformalar, foydalanuvchi xatti-harakatlarini kuzatuvchi tizimlar, Big Data tahlili, bibliometrik ko‘rsatkichlar, shuningdek sun’iy intellekt asosidagi baholash yondashuvlari tahlil qilinadi. Shuningdek, xalqaro tajribalar va O‘zbekiston kutubxonalarida ushbu metodlarni qo‘llash imkoniyatlari muhokama qilinadi. Tadqiqot natijalari raqamli kutubxonalar xizmatlarining sifatini oshirish va foydalanuvchi ehtiyojlarini samarali qondirish bo‘yicha amaliy tavsiyalarni taqdim etadi.