OZIQ-OVQAT NOMLARI ISHTIROKIDAGI MAQOLLARNING USLUBIY VA FUNKSIONAL JIHATLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek paremiologik fondida oziq-ovqat leksemalari ishtirok etgan maqollarning lingvistik, uslubiy va pragmatik xususiyatlari tadqiq etiladi. Maqola uchta asosiy yo‘nalishni qamrab oladi: oziq-ovqat nomlarining metaforik ko‘chimlari, ularning turli nutq uslublarida (badiiy, publitsistik, so‘zlashuv) qo‘llanilishi hamda muloqot jarayonidagi kommunikativ-pragmatik vazifalari. Tadqiqot natijasida oziq-ovqat nomlari shunchaki moddiy ne’mat emas, balki ijtimoiy munosabatlarni tartibga soluvchi lingvokultural o‘zak ekanligi isbotlanad