O‘ZBEKISTONDA MAKROIQTISODIY BEQARORLIK OMILLARI VA ULARNI ERTA OGOHLANTIRISH INDIKATORLARI TIZIMINI ISHLAB CHIQISH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada O‘zbekiston iqtisodiyotida makroiqtisodiy beqarorlikni yuzaga keltiruvchi asosiy omillar tahlil qilinadi va ularni oldindan aniqlash uchun erta ogohlantirish indikatorlari tizimi taklif etiladi. Tadqiqotda inflyatsiya, kredit o‘sishi, davlat qarzi, tashqi sektor, valyuta kursi va zaxiralar kabi ko‘rsatkichlar asosida “svetofor” (yashil-sariq-qizil) modeli hamda kompozit risk indeksi ishlab chiqish yondashuvi berilgan. Maqola amaliyotga yo‘naltirilgan bo‘lib, O‘zbekiston sharoitiga mos indikatorlar to‘plami va monitoring algoritmini taklif qiladi.