INGLIZ TILIDA ANALITIK FE’LLARNING GRAMMATIKLASHUVI VA UNING LOTIN HAMDA O‘ZBEK TILLARI BILAN QIYOSI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada Ingliz tilidagi analitik fe’llarning grammatiklashuvi tahlil qilinadi va ularning Lotin hamda O‘zbek tillari fe’llari bilan solishtirma morfologik jihatlari yoritiladi. Ingliz tilida fe’llarning zamon, aspekt va shaxsga bog‘liqligi asosan analitik tizim orqali ifodalanadi, ya’ni yordamchi fe’llar va asosiy fe’lning shakllari orqali amalga oshadi. Lotin tilida fe’llar sintetik morfologiya asosida shakllanadi va shaxs, zamon va holat qat’iy infleksiya orqali ifodalanadi. O‘zbek tilida esa fe’llar qo‘shimchalar orqali morfologik jihatdan boyitiladi, zamon, shaxs, holat va tarafni belgilash imkonini beradi. Maqola tilshunoslik va solishtirma morfologiya doirasida, tibbiyot va boshqa ilmiy sohalarda fe’llarning aniq va samarali ishlatilishini ko‘rsatishga qaratilgan.